DE ZUIDAS

English
Terras op Zuid: 50 terraswoningen bij de Zuidas in Amsterdam

De Zuidas

De Zuidas ligt strategisch tussen de binnenstad en Schiphol en tussen Buiten­veldert en Oud-Zuid. De Zuidas is hèt interna­tionale hoogwaar­dige kennis- en zaken­centrum van Nederland. De komst van steeds meer woningen brengt veel dynamiek met zich mee en zorgt voor uitste­kende voor­zieningen als (interna­tionale) scholen, café’s en restaurants, winkels en sportcentra. Ook steeds meer evene­menten en exposi­ties weten de Zuidas voor hun activi­teiten te vinden.

Bereikbaarheid

Met de trein (station Amsterdam Zuid en RAI) is het 6 minuten naar Schiphol en minder dan 10 minuten met de fiets naar het Concertgebouw en het Museumplein. Er zijn drie metrostations (Amstel­veenseweg, Zuid en RAI) en rechtstreekse metroverbin­dingen naar diverse NS-stations. De A10 in de buurt zorgt voor een uitstekende bereik­baarheid per auto.

Bewoners

Op de Zuidas zijn inmiddels zo’n 650 woningen gerealiseerd. In 2020 is dit toegenomen tot ca. 2500 en in 2040 is het met ca. 9000 woningen een van de grootste woningbouw­locaties van Amsterdam. Bijna de helft van de huidige bewoners bestaat uit 18-34-jarigen, die over het algemeen hoog zijn opgeleid en er komen de laatste jaren steeds meer gezinnen wonen.

Onderwijs

De Zuidas heeft een gevarieerd aanbod van onderwijs­instellingen. De Vrije Univer­siteit (VU), de Gerrit Rietveld­academie, Hogeschool Inholland, verschillende scholen voor voortgezet onderwijs, interna­tionale scholen, diverse basis­scholen en een groot aantal kinder­dagver­blijven.

Winkels

Er is inmiddels een uitste­kend en aantrek­kelijk aanbod van verschil­lende winkels op de Zuidas. Winkels zijn te vinden aan het Gelder­landplein, slechts 5 minuten lopen, maar ook de Beet- hoven, Schelde- en Maasstraat met hun gevarieerde aanbod liggen op steenworp afstand. Tot de winkels op de Zuidas behoren bijvoor­beeld Bakkerij Simon Meijssen, Hema, Rituals, Sissy Boy en diverse super­markten.

Uitgaan

De Zuidas kent inmiddels een rijke verzameling aan café’s, restaurants, koffiebars en lunch­rooms. De meeste hiervan zijn te vinden rondom het Zuidplein en het Mahler­plein. En, er zijn ook heel bijzondere plekjes op de Zuidas te vinden, zoals Restaurant As in het Beatrix­park of Strand Zuid bij de RAI.

Cultuur en sport

Ook kunst en cultuur zijn op Zuidas goed ver­tegen­woordigd. Er zijn verschil­lende galeries en culturele evene­menten, zoals het Grachten­festival en Art Zuid. Er zijn fitness­centra, voetbal­len is mogelijk bij de Amster­damsche Football Club en Sport­club Buiten­veldert, hardlopen doe je in het Beatrix- of Amstel­park of gewoon langs de groene wetering. Er zijn ook mogelijk­heden voor tennis, paard­rijden en roeien. Een keer per jaar nemen duizenden renners deel aan de Zuidas Run.